Stark entreprenörsanda i Strömsund skapar framtidstro

Strömsund vinner Bästa Tillväxt 2019

Strömsunds kommun vinner Bästa Tillväxt 2019 i Jämtlands län. På andra respektive tredje plats kommer Ragunda respektive Berg.

Den som inte vet bättre skulle förmodligen säga att det är omöjligt. Men Strömsunds kommun är beviset på att näringsliv både kan må bra och utvecklas väl i en norrländsk inlandskommun.

– Att få utmärkelsen Bästa Tillväxt är ett lika roligt som välkommet bevis för att vi har många duktiga företagare här i kommunen och att det går alldeles utmärkt att driva företag i en del av Sverige där det allt som oftast brukar handla om problem, säger Björn Amcoff som är näringslivschef i kommunen.

– Av tradition har Strömsund till skillnad från många andra kommuner i länet haft en tonvikt på tillverkande industri och det är något som vi är mycket stola över. Särskilt som vi är en liten kommun sett till antal invånare, 11 800 personer, men stor till ytan, 10 500 kvadratkilometer och en av Sveriges största med lite drygt en invånare per kvadratkilometer.

 

På bara två år har Strömsunds kommun gått från en sjunde plats i länet till första, vilket måste ses som smått unikt.

– En förklaring är att entreprenörsandan är stark, en annan att de företag som finns här är välskötta och målinriktade. Engcon, som tillverkar tiltrotatorer till grävmaskiner, har på bara några år gått till att bli ett företag som omsätter över en miljard kronor och har hela världen som marknad.

– Med sina cirka 300 anställda är det naturligtvis en viktig arbetsgivare liksom Attacus som bland annat tillverkar betongelement till byggindustrin. Båda företagen har expanderat och nyanställt på senare tid för att kunna möta efterfrågan, berättar Björn Amcoff.

Ett tredje framgångsrikt företag är TMG Service som arbetar med service och underhåll av tunga maskiner. Tidigare i år utsågs det till Årets företag i Jämtland.

 

Under senare år har Strömsunds kommun tagit emot ett betydande antal nyanlända till Sverige. Fler av dem har valt att stanna kvar i kommunen för att börja ett nytt liv.

– Ett problem som många av våra duktiga företagare har är att hitta rätt kompetens och det är inte helt lätt att få människor att flytta till Strömsund, som kanske bildat familj och vant sig vid ett liv i en större stad. Därför arbetar vi aktivt med olika utbildningsinsatser som ska göra våra nyanlända kan ta de arbeten som finns, både i näringslivet och inom den offentliga sektorn, förklarar Björn Amcoff.

– För att lyckas har vi haft ett nära samarbete med företagen i kommunen och resultatet hittills har varit mycket positivt. På både Attacus och Engcon arbetar i dag många olika nationaliteter.

 

Till skillnad från flera andra kommuner i Jämtland är Strömsund ingen ort som turister reser till i någon större utsträckning för att åka skidor på vintern eller fjällvandra på sommaren.

– Men det finns helt klart en potential. Vi har en fantastisk natur med Vildmarksvägen, Sveriges högst belägna väg, som går genom kommunen. Här finns storslagen natur med utsikt över milsvida fjällvidder, vattenfall, grottor samt ett fantastiskt fiske.

– Jag tror och hoppas att fler i kommunen ska satsa på företagande inom småskalig turism. Det skulle ytterligare stärka näringslivet och öka utbudet av arbetstillfällen så att fler kan hitta ett jobb de trivs med. Dessutom skulle det öka underlaget för många andra företag, exempelvis inom servicenäringarna, avslutar Björn Amcoff.

 

This entry was posted in Bästa Tillväxt, Bästa-Tillväxt, test Public news. Bookmark the permalink.

Leave a Reply