Ovanåkers kommun vinner pris för bäst tillväxt i Gävleborgs län

Ovanåker vinner Bästa Tillväxt 2019

Ovanåkers kommun vinner Bästa Tillväxt 2019 i Gävleborgs län. På andra och tredje plats kommer Sandviken respektive Ljusdal.

Det pratas titt som tätt om Gnosjöandan. Men man skulle lika gärna kunna tala om Ovanåkersandan. För är det något som präglar näringslivet i Ovanåker och att kommunen tilldelas priset Bästa Tillväxt 2019 i Gävleborgs län, så är det entreprenörsanda och förmågan att se möjligheter när andra ser svårigheter.

– Vi har arbetat mycket under senare år på att förbättra näringslivets förutsättningar i kommunen och vi tycker att vi kommit en bra bit på vägen. Därför känns det otroligt positivt att får det här priset, eftersom det är ett bevis på att vi gjort framsteg, säger Mikael Jonsson, kommunpolitiker (M) med ansvar för näringslivsfrågor.

– Det här är givetvis en utmärkelse som jag dessutom gärna delar med alla våra företagare som gör ett fantastiskt gott arbete.

 

Ovanåkers kommun med de båda centralorterna Edsbyn och Alfta har ett näringsliv som framför allt präglas av olika tillverkande företag.

– Många företag har haft en god tillväxt under den högkonjunktur som vi haft under flera år. Men det är inte hela förklaringen till framgångarna. Jag vill påstå att det lika mycket beror på att vi har osedvanligt många duktiga företagare, men också duktiga yrkesarbetare i kommunen.

Störst privata arbetsgivaren i Ovanåker är Svenska Fönster med 850 anställda. Andra stora företag är Edsbyverken som tillverkar kontorsmöbler med 250 medarbetare och CrossControl i Alfta med 160 anställda, som tillverkar styrsystem till bland annat skogsmaskiner.

Till detta ska också läggas många små och mindre företag.

– I kommunen har det alltid funnits en stark entreprenörsandan som går långt tillbaka i tiden. Den lever vidare och det skapas både nya företag och nya arbetstillfällen, fortsätter Mikael Jonsson.

 

Men det är inte så länge sedan som näringslivet i Ovanåker upplevde en rejäl uppförsbacke, vilket också återspeglades i placeringarna i Bästa Tillväxt.

– Mellan 2003 och 2010 var det mer eller mindre fritt fall, berättar Mikael Jonsson. Vi var bortskämda av ett näringsliv som klarade sig på egen hand och det gjorde att vi tog saker och ting för mer eller mindre givet.

– Därför blev det ett brutalt uppvaknande när varsel och uppsägningar började dugga tätt. Kommunen bestämde sig då för att tillsammans med företagen i kommunen utveckla en ny strategi som skulle lägga grunden för ett bättre företagsklimat.

 

På senare år har Ovanåkers kommun också stadigt klättrat trappsteg för trappsteg och 2019 är kommunen alltså på förstaplatsen i Bästa Tillväxt.

– Bland de saker som vi arbetat med hör att korta de kommunala beslutsvägarna oavsett om man söker bygglov eller vill öppna en restaurang. Det har vi också lyckats med. Ett annat exempel är att vi ändrat öppettiderna till kommunens förskolor så att de som arbetar inom industrin ska kunna lämna och hämta utan att behöva känna stress eller pussla för att få ihop tiden.

– Vi arbetar också mycket med nätverkande, både mellan företagen i kommunen och med andra företag i Voxnadalen. Fortfarande finns det mycket obruten mark och en stor potential för ytterligare förbättringar som vi arbetar vidare med tillsammans.

 

Ett område som Mikael Jonsson tror har framtiden för sig är besöksindustrin.

Här har vi en rejäl hemläxa att ta itu med. I Ovanåkers kommun finns en fantastisk natur som bara väntar på att upptäckas och det är både synd och skam att vi inte kommit längre. Besöksnäringen har ju dessutom fördelen att den ofta genererar många små företag som dessutom skapar underlag för många andra företag, inte minst inom handel och service, konstaterar Mikael Jonsson avslutningsvis.

 

This entry was posted in Bästa Tillväxt, Bästa-Tillväxt, test Public news. Bookmark the permalink.

Leave a Reply