Nya flygplatsen ska ge Malung-Sälen ett lyft

Malung-Sälen vinner Bästa Tillväxt 2019

Malung-Sälens kommun vinner Bästa Tillväxt 2019 i Dalarnas län. På andra respektive tredje plats kommer Borlänge respektive Mora.

Malung-Sälens kommun har både likheter och olikheter jämfört med många andra inlandskommuner i Sverige.

Få invånare på stor yta, långa avstånd, en ojämn befolkningsstruktur med många äldre och många yngre som väljer att flytta, vilket minskar skatteunderlaget och gör det svårare för den kommunala ekonomin att gå ihop.

Det skulle kunna få vem som helst att bli dyster till sinnes. Men i Malung-Sälen råder optimism.

 

När andra mindre kommuner är helt eller delvis beroende av ett eller par större industriföretag är det besöksnäringen som dominerar verksamheten i Malung-Sälen. Kända skidorter som Sälen, Stöten och Kläppen lockar varje år 100 000-tals människor att tillbringa en eller ett par vinterveckor i utförsbackarna eller i längdskidspåren.

– Till vardags, om man kan säga så, är vi drygt 10 000 bofasta i kommunen. Men under säsong är vi lika många som i en större svensk stad, exempelvis Västerås. Det ställer naturligtvis stora krav på mycket, både när det gäller service och infrastruktur, säger kommunstyrelsens ordförande, Hans Unander.

– Dessutom innebär det många arbetstillfällen, både för ortsbefolkningen och för andra som kommer till Malung-Sälen för att arbeta under säsong.

 

För framtiden råder alltså optimism. Hans Unander hoppas att besöksnäringen ska växa ytterligare, inte minst under vår och sommar.

– Vår fjällvärld är fantastisk året runt och en utmaning för oss är att få de som kommer hit för att åka skidor på vintern att också ska vilja komma hit för att fotvandra och uppleva fjällen på sommaren och under hösten.

– Vi ser en stor potential för människor som vill komma hit och vandra i orörd natur eller paddla i våra sjöar och vattendrag. En annan aktivitet som vi tror mycket på är mountainbike som vi sett blir allt mer populärt.

– Parallellt med att förlänga besökssäsongen och göra Malung-Sälen till en året-runt-destination vill vi också få fler besökare från andra länder. I dag kommer många danska turister hit, men vi vill gärna se fler turister från Europa.

 

Ett leda för att underlätta för fler gäster från kontinenten ska kunna komma till Malung-Sälen snabbt och bekvämt är den nya flygplatsen Scandinavian Mountains Airport. Den invigs den 22 december i år.

– Flygplatsen har initierats och ägs av det lokala näringslivet, vilket är ovanligt men säger mycket om den framåtanda och framtidstro som finns i kommunen, säger Hans Unander. Terminalen har kapacitet att klara av att hantera fyra stora flygplan samtidigt och det kommer under säsong att finnas dagliga förbindelser med Stockholm, Göteborg och Malmö.

Till det ska också läggas flera linjer till utlandet, exempelvis till Köpenhamn och Amsterdam för att nämna några.

– En utvecklad infrastruktur är viktig för kommunen och det nya flyget gör det också möjligt för våra egna företag att bygga ut sina nätverk, möta nya kunder och marknader. Dessutom bidrar en bra infrastruktur till att fler ska vilja satsa och etablera sig i kommunen, avslutar Hans Unander.

 

På andra respektive tredje plats i Bästa Tillväxt 2019 i Dalarnas län kommer Borlänge respektive Mora kommuner.

 

This entry was posted in Bästa Tillväxt, Bästa-Tillväxt, test Public news. Bookmark the permalink.

Leave a Reply