Fler konkurser än förväntat under sommaren

Trots rapporter om en snabb återhämtning i den svenska ekonomin minskar inte antalet konkurser i den takt man kunde förvänta sig. Det visar statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.

Den svenska ekonomin tycks vara på väg att återhämta sig efter coronapandemin, enligt flera mätningar som presenterats de senaste dagarna. Men bakom de positiva signalerna finns samtidigt oroande fakta som det inte går att bortse från. En av dessa är antalet konkurser.

– Konkurserna i Sverige låg i juli på i det närmaste samma nivå som under samma månad förra året då coronapandemin slagit till med full kraft. På riksnivå handlar det om en marginell minskning med 4 procent, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

– Det är framför allt restaurangbranschen och byggsektorn som haft det fortsatt tufft. Men även företag inom olika konsultbranscher utmärker sig med flera konkurser.

Utvecklingen i de tre för ekonomin så viktiga regionerna Stockholms län, Västra Götalands län och Skåne län går samtidigt åt olika håll. Medan Stockholms län och Skåne noterar en minskning av antalet konkurser med 9 respektive 3 procent ökar konkurserna i industritäta Västra Götaland med 6 procent.

– För flera branscher, exempelvis konsult- och byggföretag, är sommarmånaderna extra tuffa när stora delar av verksamheterna ligger nere som en följd av semestrar. I praktiken handlar det om låga intäkter men oförändrade kostnader eller till och med ökade, när semesterersättning ska betalas ut till de anställda. Därför ska det bli extra intressant att följa utvecklingen i dessa branscher under de närmaste månaderna, eftersom många redan innan sommaren haft det besvärligt.

– Förhoppningsvis kommer hotell- och restaurangbranschen, efter en lång period av stora problem, att få ett uppsving när allt fler valt att semestra på hemmaplan och när flera tidigare restriktioner som en följd av coronapandemin nu tagits bort. Det borde resultera i färre konkurser framöver, konstaterar Harald Stjerna.

Se listan på alla konkurser i Sverige, ditt län eller din ort:
https://kreditrapporten.se/konkurser-juli-2021

This entry was posted in Public news, test Public news. Bookmark the permalink.